Brev från Caroline!

On 10 september, 2017 by djurgardsskolan

2017-09-08

Hej!

Nu har vi kommit tre veckor in i terminen och det känns som om skolrutinerna börjar bli en vana även för våra yngsta elever. Jag har fått en del positiva kommentarer om den nya mattan ”Kiss & fly” där föräldrar berättar att det blir en lättsammare lämning på morgonen. Har du något du gärna vill säga till klassläraren på morgonen så tveka inte att gå upp för att meddela läraren det. När du ser mig i kapprummet finns jag även där för er om det är något som ni ta upp.

På föräldramötet berättade vi bland annat om hur vi arbetar med kunskapsmålen och hur vi skapar arbetsro på skolan. Den lugna morgonen är verkligen värdefull för att skoldagen ska få en fin början. Det är härligt att gå en vända i biblioteket straxt efter kl 08.30 och höra hur tyst och koncentrerat eleverna lyssnar till läraren och tar del av hur deras skoldag ska se ut.

De första veckorna har vi arbetat mycket med gruppdynamiken i varje klass och i den stora gemenskapen på skolan. Temat vänskap-kamratskap har genomsyrat samlingar, stormöten, fritidsråd, friluftsdagar och delar av arbetet i ämnena svenska-so. De äldre eleverna har varit mycket ansvarsfulla och så hjälpsamma med nya elever. Så här i början av terminen får de träna mycket på att vara omtänksamma och eftertänksamma med varandra både på lektionstid, raster och fritidstid. Det gör att de utvecklats att känna tillit till varandra och oss vuxna.

Förra veckan påbörjades perioden med inskolningssamtal och utvecklingssamtal. Inskolningssamtalens upplägg går ut på att ni föräldrar berättar för oss om ert barn och att lärarna talar om hur inskolningsperioden har varit och hur de tänker arbeta med ditt barns utveckling framöver. På utvecklingssamtalen är upplägget mer fokuserat på att samtala om de olika ämnena och kunskapskraven och vad barnet ska klara av i skolan. Här är även eleven involverad och tillsammans sätts nya mål. För oss är det angeläget att ni känner er välinformerade efter samtalet så att vi tillsammans kan stödja barnet. Tveka inte att mejla läraren om ni har frågor. Jag vill även passa på att påminna er som inte gjort den än, samtalstider bokas på schoolsoft.

Snart kommer ni få Likabehandlingsplanen mejlad till er. Ni kommer då få två versioner, den förenklade version är anpassad för barnen och vi vill att ni tillsammans med ert barn går igenom den. Lärarna och fritids kommer skriva mer om hur Djurgårdsskolan arbetar med

likabehandlingsplanen i nästa veckas veckobrevet. Det är en kul arbete och vi håller på med Likabehandling fler perioder inom loppet av ett år. Det första tillfällena ligger alltid i september och under de veckorna genomsyras bland annat livskunskapen, klassråden, stormötena och fritidsråden av detta.

Vi har berättat för barnen om våra nya rutinerna för hur vi håller ordning på skor i skohallen och kläderna i kapprummet. Gummistövlar ska vara i kapprummet på barnets skohylla längst ner, medan ytterskorna och inneskor byter plats med varandra i skohallen. Har man tex ett extra par gympaskor till idrotten är det bäst att ha dessa i en gympapåse som hänger på kroken, det blir annars lätt för trångt med fler par skor på hyllan. Vi vill ber er föräldrar att hjälpa till att hålla fint på barnens skor och hyllor i kapprummet. Ta även en titt varje vecka i lådan för upphittade kläder.

Alla klasser har pratat om olika lyssnarställningar som eleverna med fördel kan inta när det är genomgång på lektioner och dessa kan även passa bra ibland på fritids. Lyssnarställning är egentligen inget särskilt speciellt. Vi vill bara att barnet ska titta på den som pratar och inte fortsätta att skriva, räkna eller pilla på något. För att underlätta kan man till exempel ha händerna i knät eller sitta med armarna i kors. Detta lilla trix gör att det är lättare att lyssna aktivt. Fråga gärna ert barn vilken lyssnarställning de föredrar att använda. Ni har säkert egna tips att ge dem.

Sen luskammarhelgen, har vi haft några lusfall.

När du upptäcker löss på ditt barn

1. Behandla. Nu ska det vara medicintekniska läkemedel för att minska resistensen.
  2. Barnet ska vara hemma den dagen ni behandlar.
  3. Kontrollera hela familjen under 10 dagar.
  4. Meddela skolan, klassläraren.
  5. Ta själv kontakt med de barn som ditt barn brukar leka mest med.

För att förebygga – luskamma varje vecka!!!
Onsdagen den 13 september kl: 18-20 är det skolråd. Berörda föräldrar har fått en kallelse.

Bästa hälsningar och trevlig helg! Caroline