Tack för en fin termin!

On 15 januari, 2017 by djurgardsskolan

Tack alla för en fin termin!

Nog för att jag ofta numera upplever att tiden går snabbare och snabbare, men jag har då aldrig varit med om en hösttermin som tagit slut så fort. Tack och lov är det så att tiden går fort när man har kul. Ordet kul är i det här sammanhanget mycket passande. Det har verkligen varit en mycket rolig termin och känslan av glädje är stor på Djurgårdsskolan.

Att har roligt är viktigt för oss alla. Det roliga blir dessutom ännu bättre om man ibland också har lite tråkigt. För en elev kan mindre roliga, eller till och med tråkiga moment, vara att öva på att vara ihärdig och att göra något noggrant. Så noga, att det för ögonblicket inte kan bli mer noggrant. Att göra något noga gör också att man ofta måste vara ihärdig, ha tålamod och öva. Det kan till exempel vara att öva på att skriva bokstäver noga och komma ihåg att bokstäverna ”fthlkdb” alla är lika höga. Att vara noga kan vara att nogsamt visa hur man tänker när man löser ett problem i matematiken, att uträkningen och svaret är tydligt. Det tar tid att lära sig och för att få lärdomen behöver man träna och träna. Att vara noga kan handla om att komma ihåg att ta med idrottskläder till gympalektionen, komma ihåg att lägga tillbaka ipaden på laddning eller att ta ansvar för sina läxor. Det bästa med att då och då göra mindre roliga moment är att övning ger färdighet. De nyvunna färdigheterna och kunskaperna upplevs ofta efter idogt tränande som lättare och roligare. Kanske är det även så att ju mer tid och energi man har lagt ner på något som upplevs svårt och tråkig, desto större är glädjen när man lyckas och desto nöjdare känner man sig.

I skolan arbetar eleverna dagligen med att övervinna svårigheter. De övar och övar och utvecklar hela tiden sina färdigheter. Till hands på skolan finns lärare, speciallärare, fritidspedagoger och elevhälsoteamet. De har också stor hjälp av sina skolkamrater. Ni föräldrar gör dagligen stordåd när ni stödjer och uppmuntrar era barns skolarbete. Ni gör det när ni visar att skolan är viktig och att deras skolarbete är intressant. Ni gör det när ni uppmuntrar barnet till att öva lite till och när ni sätter gränser. Det har betydelse att vi arbetar gemensamt, för det är tillsammans vi medverkar till att skolan är kul och att barnet lyckas i skolan.

Det var så fint att se Julspelet i måndags och tänk att Oscarkyrkan nästan var fullsatt. Vi lyckades få in hela 5480:- i kollekt, vilket Djurgårdsskolan i år skänker till Barncancerfonden.

Den här terminen har vi också arbetat extra mycket med IT. Eleverna har jobbat mer med ipad än tidigare och jag vill gärna berätta för er vilka olika program vi använder oss av. Alla elever har inte provat alla dessa ännu då de har fått göra olika moment i olika årskurser

under skoltid och fritidstid. Till exempel har de fått prova på att arbeta med Nomp, Kahoot, Bornholmslek, word, skolstil och Comic life. De har även letat efter musik och lyssnat på musik, hittat pokémonmönster till pärlplattor på iPad och så har de gjort mandalas i Amaziograph på iPad.

Jag vill också passa på att berätta att vi under terminen gjort ett antal olika test i svenska och matematik med eleverna. Generellt ligger eleverna i åk 1-3 högt i läsförståelse, läshastighet, ordförståelse och matematik. Det har varit mycket skriverier i media om att läsförståelsen i Sverige är låg. Det gäller inte våra elever. Testresultaten från den här terminen visar att det verkligen är avgörande hur mycket vi tränar i skolan, den pedagogik vi använder, pedagogernas engagemang och att det utökade antal lektioner vi har på Djurgårdsskolan bidrar till dessa resultat.

Jag vill tacka all personal på skolan som gör ett fantastiskt jobb varje dag. Ett extra stort tack till Anna som under vårterminen ska arbeta heltid med att skriva sin C-uppsats.

Alla på skolan vill också tacka för de fina julgåvorna vi fått.

Slutligen önskar jag er alla

En riktigt god jul och ett gott nytt år!

Caroline